تیترآنی:دکتر گوهردهی تامین تجهیزات توانبخشی را یکی از چالشهای مهم بهزیستی عنوان کرد و گفت: متاسفانه امروز قیمت خرید دستگاهها و هزینه نگهداری از آنها به شکل عجیبی بالا رفته و افراد تحت پوشش ما در این زمینه نیز از ۲۱۲۵ نفر به ۴۴۵۰ نفر در سال آخر دولت رسیده است. این رشد دوبرابری افراد تحت پوشش درحالی است که اعتبار اختصاص یافته به این بخش حدودا ۵ برابر بیشتر از سال ۹۲ شده است.
در مازندران سالهاست نام “بهزیستی” با نام محرومان و آسیبدیدگان جامعه گره خورده و این سازمان توانسته در سالهای عمرش امید بسیاری از ناامیدان این استان باشد. از ایجاد اشتغال و تامین مسکن تا انواع حمایتهای مادی و معنوی دیگر، یادگاری های بهزیستی برای مردم این سرزمین است که سبب خواهد شد تا همیشه نام نیک از این سازمان در ذهن مازندرانیها به یادگار بماند.
در روزهای پایانی دولت دوازدهم، عبارت گفتگویی را با فرزاد گوهردهی مدیرکل بهزیستی استان مازندران ترتیب داد تا با عملکرد این سازمان در 8 سال گذشته بیشتر آشنا شود. در ادامه این گفتگو را از نظر میگذرانید.
بهبود اوضاع توانخواهان همزمان با افزایش چشمگیر مستمریها
مدیرکل بهزیستی مازندران با اشاره به افزایش بودجه 270 درصدی این سازمان در سال جاری، آن را یک اتفاق ویژه عنوان کرد و گفت: براساس قانون مستمری خانوارهای تحت پوشش بهزیستی باید حداقل 20 درصد دستمزدهای مصوب باشد و از آنجایی که در سال اخیر حقوقها افزایش زیادی پیدا کرده به تبع آن مستمریهای بهزیستی نیز رشد چشمگیری یافته است.
وی افزود: درحال حاضر حدود 61 هزار توانخواه تحت پوشش بهزیستی داریم که نسبت به سال 92 یک رشد 50 درصدی داشته و علاوهبر آن مبلغ مستمریها هم افزایش خوبی پیدا کرده. برای مثال مستمری خانوارهای یک نفره از 53 هزار تومان در سال 92 به 350 هزار تومان رسید و این میزان برای خانوارهای 5 نفر به بالا از 100 هزار تومان در سال 92 به 1 میلیون و 100 هزار تومان در پایان سال 99 افزایش یافت.
او در ادامه گفت: کل پرداختیهای مستمری بهزیستی در سال 99 معادل یک هزار و صد میلیارد ریال بود که این مبلغ در سال 92 حدود 80 میلیارد ریال اعلام شده بود. البته با این وجود همچنان این مبالغ برای افراد تحت پوشش ما مبلغ زیادی نیست و انشاالله در ادامه با همکاری همه دستگاهها شاهد افزایش پرداختیها به این عزیزان باشیم.
گوهردهی در ادامه به مراکز توانبخشی شبانهروزی در مازندران اشاره کرد و گفت: درحال حاضر 29 مرکز شبانهروزی توانبخشی در مازندران فعالیت میکند و 1600 مددجو نیز در این مراکز نگهداری میشوند. اما اتفاق مهمی که در سال اخیر رخ داد، افزایش یارانه این مراکز بود. تا سال گذشته این مراکز به ازای نگهداری از هر یک نفر مددجو 1 میلیون تومان یارانه دریافت میکردند که این مبلغ با کمک تمام نهادهای مربوطه به 2 میلیون تومان افزایش یافت. البته در صورتی که توانخواه مجهولالهویه باشد این مبلغ تا 2 میلیون و 400 هزار تومان نیز قابل افزایش است که نسبت به گذشته رشد بسیار خوبی پیدا کرده.
مدیرکل بهزیستی مازندران در خصوص پرداخت کمکهزینه به خانوارهای دارای معلول نیز اظهار کرد: مبلغ حق پرستاری خانوارها در سال اخیر از حدود 300 هزار تومان به 610 هزار تومان افزایش یافت و هرچند که تمام خانوادههای دارای معلول مازندرانی از این مسئله بهرهمند نیستند، اما در سالهای اخیر به رشد بسیار خوبی در افزایش افراد تحتپوشش بهزیستی در این زمینه دست یافتهایم؛ تا جایی که مازندران از این حیث رتبه دوم کشور را به خود اختصاص داد.
وی همچنین گریزی به حق پرستاری خانوادههای دارای معلولین نخاعی زد و از پوشش صددرصدی این افراد در کنار افزایش میزان دریافتی آنان به حدود 1 میلیون تومان در ماه خبر داد.
دکتر گوهردهی تامین تجهیزات توانبخشی را یکی از چالشهای مهم بهزیستی عنوان کرد و گفت: متاسفانه امروز قیمت خرید دستگاهها و هزینه نگهداری از آنها به شکل عجیبی بالا رفته و افراد تحت پوشش ما در این زمینه نیز از 2125 نفر به 4450 نفر در سال آخر دولت رسیده است. این رشد دوبرابری افراد تحت پوشش درحالی است که اعتبار اختصاص یافته به این بخش حدودا 5 برابر بیشتر از سال 92 شده است.
او از حمایتهای تحصیلی در این حوزه به عنوان اقدامی ارزشمند یاد کرد و افزود: در سال 92 تعداد 508 دانشآموز تحت پوشش بهزیستی قرار داشتند که این عدد در سال جاری با رشد 441 درصدی به 2 هزار و 550 دانشآموز رسیده است. خوشبختانه با کمک و همکاری دستگاهها و خیرین در سال گذشته توانستیم تا تعدادی تبلت و تلفن هوشمند نیز به دانشآموزان تحت پوشش اهدا کنیم که برای آموزش مجازی دوران کرونا اقدامی مثبت بود.
وی افزود: درحوزه حمایت تحصیلی از دانشجویان توانخواه یا معلول نیز در سال اخیر 470 نفر را تحت پوشش داشتیم که از این تعداد 60 نفر دارای معلولیت جسمی و حرکتی بودند. در مقوله مناسب سازی نیز با رشد 137 درصدی در سال 99 به 800 نفر کمک کردیم تا خانه و یا خودروی خود را نسبت به شرایط جسمی خود بهسازی کنند.
زنان سرپرست خانوار و کودکان کار مازندران زیر ذرهبین بهزیستی
مدیرکل بهزیستی استان مازندران توجه به مسائل اجتماعی را از جمله دیگر وظایف مهم سازمان تحت مدیریتش برشمرد و گفت: زنان سرپرست خانوار و کودکان بیسرپرست در این زمینه مورد توجه ویژه ما قرار دارند. افراد تحت پوشش معاونت اجتماعی بهزیستی 15 هزار و 543 خانوار هستند که فقط در حوزه زنان سرپرست خانوار با 330 گروه همیار درحال ارائه خدمت به این عزیزان هستیم.
گوهردهی در ادامه تحت پوشش قرار دادن این افراد زیر چتر حمایتی بیمه برکت را از جمله حمایتهای اساسی بهزیستی از آنان عنوان کرد و افزود:تنها در سال 99 حدود 1800 نفر از خدمات تکمیلی بیمه برکت در مازندران استفاده کردند.
وی با اشاره به تحت پوشش قرار داشتن 550 دانشجو و بالغ بر 2600 دانشآموز در این بخش گفت: یکی دیگر از تلاشهای ما ارائه خدمات به خانوادههای دارای فرزندان چند قلو (بیشتر از 2 قلو) بود. درحال حاضر 1676 کودک مازندرانی در این زمینه از ما خدمات دریافت میکنند که شامل کمکهزینه مستمری بهزیستی است. خانوادههای دارای فرزند دوقلو نیز با توجه به دهک خانوار شامل دریافت این مستمری خواهند بود.
او یکی دیگر از موضوعات مهم در زمینه معضلات اجتماعی را کودکان کار و خیابان دانست و تصریح کرد: این مسئله یک موضوع چندوجهی است و بهزیستی به نوعی وظیفه پیگیری این مقوله را برعهده دارد. در سال 92 تعداد 46 کودک کار در مازندران پذیرش شد اما این تعداد برای سال 99 به 276 کودک رسید که نشان از توجه ویژه بهزیستی به این مسئله دارد.
وی افزود: خوشبختانه ما به صورت پایلوت کشوری در 4 شهر مازندران طرح شهر دوستدار کودک را با کمک و همکاری همهجانبه آیتالله لائینی و آقای حسینزادگان به اجرا درآوردیم و امیدواریم به زودی شاهد اجرای این طرح در تمام شهرهای استان باشیم.
مدیرکل بهزیستی بازپروری زنان آسیبدیده را از دیگر وظایف بهزیستی در حوزه اجتماعی عنوان کرد و گفت: مرکز ندای مهر، خانه سلامت، راه نوین و بازپروری زنان آسیبدیده از جمله مراکزی هستند که ما را در جهت رسیدن به اهدافمان در این بخش همیاری میکنند.
وی همچنین میزان متوسط رشد اعتبارات اجتماعی بهزیستی را 50 درصد در سال اعلام کرد.
در ادامه گوهردهی به راهاندازی اورژانس اجتماعی در مازندران اشاره کرد و افزود: تنها در سال 99 اورژانس اجتماعی مازندران پاسخگوی 53 هزار تماس بود که عدد بسیار بزرگی نسبت به جمعیت استان محسوب میشود. خوشبختانه ما در تمام شهرهای بالای 50 هزار نفر در استان مرکز اورژانس اجتماعی را راهاندازی کردیم و در همین روزها آینده نیز یک مرکز دیگر را افتتاح خواهیم کرد.
او از آمادگی بهزیستی برای واگذاری فرزندان تحت پوشش خود به افراد دارای صلاحیت خبر داد و گفت: اکنون 26 مرکز شبه خانواده برای نگهداری این کودکان وجود دارد که کیفیت خوبی دارند و شلوغهم نیستند.
پیشگیری هوشمندانه؛ رمز موفقیت
مدیرکل بهزیستی استان مازندران خدمات مراکز پیشگیری بهزیستی در استان را مثبت ارزیابی کرد و گفت: تعداد مراکز مشاوره از 73 مرکز در سال 92 به بیش از 200 مرکز در سال 99 رسیده که نشان دهنده تلاش بهزیستی در این زمینه است.
وی افزود: درحوزه مشاوره و خدمات روانشناختی مرکز 1480 یکی از گامهای بلند بهزیستی برای ارائه بهتر خدمات به جامعه هدف خود بود. در سال 99 تعداد تماسهای برقرار شده با این مرکز حدود 30 هزار تماس بود اما این میزان در سال 99 با افزایش 5 برابری به بالغ بر 150 هزار تماس رسید که نشان از اعتماد مردم به سازمان بهزیستی است. در سال جاری نیز تنها در 3 ماه ابتدای سال 40 هزار تماس موفق با این سامانه برقرار شد که عدد بسیار قابل قبولی است.
گوهردهی در ادامه موضوع آموزشهای پیش از ازدواج را از دیگر بحثهای مهم در حوزه پیشگیری عنوان کرد و گفت: درسال گذشته علیرغم ضربات مهلکی که کرونا به ما وارد آورد توانستیم بالغ بر 7 هزار و 100 جلسه در با زوجهای جوان برگزار کنیم که بدون شک اگر کووید نبود این تعداد بسیار بیش از این اعداد بود.
او پیشگری از برخی بیماریها را نیز از جمله وظایف بهزیستی دانست و اظهار کرد: در بحث تنبلی چشم در سال 99 بالغ بر 66 هزار کودک 3 تا 6 سال را مورد معاینه قرار دادیم و در حوزه غربالگری شناویی نیز به 27 هزارنفر خدمات ارائه کردیم. در خصوص مشاوره ژنتیکی هم 4200 نفر از خدمات بهزیستی مازندران در این سال بهرهمند شدند.
وی افزود: در بحث پیشگیری و درمان اعتیاد نیز تا سال 92 تعداد 38 مرکز در مازندران فعالیت میکرد که در پایان سال 99 این عدد به 59 مرکز رسید و افراد تحت پوشش هم رشد 2 برابری پیدا کرد.
او درخصوص کمپهای ترک اعتیاد مازندران نیز گفت: در سال 99 با وجود مشکلات کرونایی و قوانین سختگیرانه ما برای این مراکز، تعداد 53 مرکز توانستند به فعالیت خود ادامه دهند و 7 هزار و 800 نفر را نیز تحت پوشش خود قرار دهند. از این تعداد 15 مرکز مربوط به معتادان متجاهر است که خوشبختانه اقدامات مناسبی نیز در این زمینه صورت گرفته است.
تامین اشتغال و مسکن، اولویت بهزیستی برای مددجویان نیازمند
گوهردهی از معاونت توانمندسازی و اشتغال به عنوان یک بازوی توانمند برای بهزیستی یاد کرد و گفت: درحوزه اشتغال در 8 سال دولت تدبیروامید موفق شدیم بالغ بر 20 هزار شغل برای جامعه هدف خود ایجاد کنیم و به صورت متوسط رشد 120 درصدی را نسبت به سال 92 تجربه کردیم.
وی افزود: برای این کار مبلغ 2 هزار و 654 میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شد و بر اساس تحقیقات بالغ بر 65 درصد مشاغل ایجاد شده توسط بهزیستی در زمره مشاغل پایدار قرار گرفتند که اتفاق شیرینی است. تنها در سال 99 با اعتبار 92 میلیارد تومانی توانستیم بالغ بر 2900 شغل ایجاد کنیم.
مدیرکل بهزیستی مازندران در ادامه اظهار کرد: خوشبختانه ما موفق شدیم که در بحث تسهیلسازی 400 باب مسکن برای افراد تحت پوشش خود اقدام نماییم که نسبت به سال 92 رشد 166 درصدی داشت. همچنین 1 هزار و 440 باب مسکن هم برای مددجویان بهزیستی ساخته شد که یک اقدام مهم و رشد بسیار بزرگی در این زمینه بود. در هفته بهزیستی نیز شاهد واگذاری 90 واحد مسکونی دیگر از طرف بهزیستی در مازندران بودیم.
دکتر فرزاد گوهردهی در انتها از حضور خیرین برای حمایت از بهزیستی مازندران استقبال کرد و از آنان خواست تا در این راه خیر همراه و همیار این سازمان باشند.