تیترآنی:تامین خمیر، مواد مصرفی اولیه، قطعات ماشینآلات و … ماههاست که به دلیل مشکل تامین ارز به دشواری انجام میشود و این مسئله میزان تولید را به حد چشمگیری کاهش داده است.
قیمت کاغذ تحریر در بازار آزاد دوباره پس از چند هفته ثبات روی بندی ۵۸۰ هزار تومان، به بندی بیش از ۶۵۰ هزار تومان رسید؛ این در حالی است که این کاغذ در هفتههای گذشته نیز خریداری نداشته است.
به دنبال افزایش قیمتها در بازار آزاد و اتمام سهمیه کاغذ دولتی، ناشران که 30 درصد از سهم مصرفکنندگان کاغذ تحریر را به خود اختصاص میدهند، ترجیح دادهاند فعلاً منتظر تصمیم دولت برای اختصاص سهیمه ارزی کاغذ بمانند؛ هر چند دولت پیش از این به صورت غیر مستقیم آب پاکی را روی دستشان ریخته است.
از سوی دیگر به نظر میرسد که این افزایش نسبی قیمت کاغذ در روزهای پایانی هفته گذشته ناشی از آغاز فعالیت ستادهای انتخاباتی کاندیداهای تایید صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهر باشد که اگر چنین باشد، با افزایش تقاضا در روزهای پیش رو قیمت کاغذ تحریر با افزایش بیشتری روبرو خواهد شد. به ویژه با حضور کاندیداهای پرتعداد در انتخابات شوراها که معمولا سرانه مصرف کاغذ در آن بالاتر از هر انتخابات دیگری در کشور است.
مازندران به عنوان مهمترین تولید کننده کاغذ در کشور محسوب میشود اما وضعیت تولید کاغذ تحریر در کشور همچنان در حالت اغما به سر میبرد و امید چندانی به آینده آن نیست. در حوزه کاغذ چاپ و بستهبندی که بر خلاف تحریر با وضعیت خوبی در سالهای اخیر روبرو بودهایم نیز در سال جدید مشکلاتی ایجاد شده که تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را با چالش مواجه کرده است.
برخی از فعالان حوزه تولید کاغذ چاپ و بستهبندی در این خصوص از مشکلات بر سر راه صادارت کاغذهای تولیدی داخل کشور خبر دادهاند و مهمترین مانع ایجاد شده در این مسیر را عدم ثبات نرخ ارز برای صادارت عنوان کردند. از سوی دیگر خمیر، مواد مصرفی اولیه، قطعات ماشینآلات و … نیز ماههاست که به دلیل مشکل تامین ارز به دشواری انجام میشود و این مسئله میزان تولید را به حد چشمگیری کاهش داده است.
در چنین شرایطی اهمیت تولیدات کارخانه صنایع چوب و کاغذ مازندران بیش از گذشته مشخص میشود؛ کارخانهای که تا همین چند ماه پیش خط های تولیدش از حرکت بازایستاده بود و زمزمه های واگذاری و حتی تعطیلی آن به گوش میرسید.
تا دو سال قبل کارخانه چوب و کاغذ مازندران قدرت تولید کاغذهای استاندارد را نداشت و محصولات آن از کیفیت مطلوبی برخوردار نبود و در عین حال برخی از بدقولیهای مدیران اجرایی این کارخانه سبب شد که بازار کاغذ ایرانی اعتماد خود را نسبت به تولیدات صنعت کاغذ داخلی از دست بدهد.
در آن زمان کارخانه چوب و کاغذ مازندران قراردادی جهت تامین کاغذ مورد نیاز کتابهای درسی بین این کارخانه و نشر کتابهای درسی برقرار کرد، اما به علت بد قولی این کارخانه، کتابهای درسی با تاخیر وارد بازار شد و کارخانه چوب و کاغذ نتوانست در زمان معین تولیدات خود را ارائه کند و در این شرایط قطعاً مشکلات فراوانی برای تامین کنندگان کتابهای درسی رخ میداد که با پیگیریهای قوه قضاییه و بازدید رییس دستگاه قضا از این کارخانه و رفع مشکلات حقوقی کارخانه جلوی این نابسامانیها گرفته شد و صدای تولید از چرخ دنده های این کارخانه باز هم به گوش رسید
خوشبختانه طی ماههای اخیر کارخانه چوب و کاغذ مازندران پس از حمایت ها و تغییر و تحول در بخشهای مدیریتی توانست روند مطلوبی را در پیش بگیرد و پس از رفع نواقص، تولید کاغذ مرغوب را به مصرف کنندگان معرفی کند که خبری خوب و ارزشمند برای تولید داخل محسوب میشود.
کارشناسان وضعیت بازار کاغذ را در روزها و هفتههای اینده همچنان ملتهب پیشبینی میکنند اما اگر چنین اتفاقی روی دهد، این امر نه تنها به فرهنگ بلکه به تولید حتی روزنامه نیز صدمه وارد میکند و به عبارت بهتر یک فاجعه فرهنگی را به دنبال خواهد داشت. تیراژ پایین کتابها و همچنین روزنامهها در سطح کشور نیز برگرفته از همین نوسانات و برخی بیتوجهیها به سیاست گذاری تنظیم بازار خصوصاً در بازار کاغذ محسوب میشود.
وجود پتانسیلهایی همانند کارخانه تولید چوب و کاغذ مازندران در این استان بسیار ارزنده است و برای کمک به پیگیری تولید داخل باید از آن حمایت شود. ارائه تسهیلات در کنار تخفیفهای مالیاتی و همچنین همکاری بیش از پیش سازمانهایی همچون تامین اجتماعی و بخشش تعرفههای آب و برق میتواند تولید را به بالندگی بیشتر نزدیک کند و در عین حال هرگونه بیتدبیری پیرامون آن میتواند چالشها و مشکلات حوزه تولید را افزایش دهد، زیرا کارخانهای مانند چوب و کاغذ مازندران علاوه بر اشتغالزایی فراوان، مهمترین تامین کننده کاغذ داخل کشور نیز هست.
باید توجه داشت که تولیدات داخلی نیاز به حمایت دارد و این مهم تنها به واسطه تشکیل کمیتهای با ساز و کار مشخص و شاخصهای بررسی شده و کارشناسی شده تحقق مییابد تا بتواند سرمایه گذاران را به حوزه و بخش تولید هدایت کند./عبارت