تیترآنی:مقامات بهداشتي و پزشکان هشدار دادند، اسپري بيني از ابتلا به کوويد-۱۹ پيشگيري يا آن را درمان نميکند.
اسپريهاي بيني موجود در بازار کاربردهاي ديگري دارند، اين محصولات فاقد مواد دارويي فعال هستند که بهطور مستقيم بيماريها را از بين ببرند يا از آنها پيشگيري کنند. آنها نبايد بهعنوان جايگزين داروها و واکسنها براي جلوگيري يا درمان عفونت کوويد-۱۹ مورد استفاده قرار گيرند.
محققان معتقدند، هر گونه اسپري که با جلوگيري از چسبندگي ويروس به غشاي بيني و با شستوشوي فيزيکي، ويروس را از بيني حذف کند احتمالا قابليت مقابله با ويروس کرونا و حتي نوع دلتا را دارد.
ناتان جونز، مدير اجرايي شرکت Xlear، سازنده اسپري بيني همچنين مجموعهاي از مراقبتهاي دندانپزشکي مستقر در يوتا، امريکا توضيح ميدهد که ويروس و انواع آن در مرحله اول با چسبيدن به غشاي بيني بهعنوان منبع اصلي عفونت، بيماران را آلوده ميکنند.
اين شرکت اسپري بيني براي مقابله با ويروس مبتني بر عصاره دانههاي گريپفروت طراحي کرده است اما تاکنون سازمان غذا و داروي امريکا (FDA) و مراکز کنترل و پيشگيري از بيماريها (CDC) در برابر اين درخواستها مقاومت کردهاند.
به گفته جونز، اين شرکت مطالعات متعددي ارائه کرده است که نشان ميدهد، اسپري آن به نابودي ويروس کمک ميکند.
ساندرا کشمن، دبير اجرايي دفتر ستاد CDC، مطالعات مستقل در مورد اثربخشي اسپري بيني را کوچک ميداند. در نظر وي، اثر اسپري بيني تنها در درمان علائم است و هيچ شواهد محکمي از نظر کاهش بار ويروسي ارائه نميدهد.
البته نتايج تحقيقي که در مجله پزشکي نيوانگلند منتشر شده است، نشان ميدهد که بار ويروسي در بيني و مجاري تنفسي متمرکز شده است اما اين موارد براي CDC کافي نبوده است و اين شرکت بايد دادههاي بيشتري در اين زمينه ارائه شود.
شرکت بيوتکنولوژي Sanotize مستقر در ونکوور کانادا نيز هنوز مرحله سوم آزمايشهاي خود را در چندين کشور براي سنجش اثربخشي اسپري بيني در برابر دلتا آغاز کرده است. به گفته اين شرکت، آزمايشهاي اوليه اميدوارکننده بوده است و قبلا تاييد موقت براي فروش از سوي سازمانهاي بهداشت عمومي ازجمله نيوزيلند را دريافت کرده است. اين شرکت اميدوار است مرحله سوم آزمايشي تا انتهاي سال به پايان برسد.