تیترآنی/ سرویس اقتصادی:خرید توافقی ۵۰ هزار تنی برنج پرمحصول هم نمیتواند دردی از کشاورزان استان را مرهم باشد چرا که در انبارهای کشاورزان دپویی از محصول است که فروش نرفته و این در حالی است که تا سه ماه دیگر کشاورزان دوباره باید پای در گل بگذارند و به نشای سال زراعی جدید بیندیشند.
مردادماه امسال بود که برنجکاران مازندرانی برای دریافت روزی حلال راهی مزارع خود شدند تا دسترنج چند ماه تلاش شبانه روزی خود را برداشت کنند و بتوانند به امرار معاش زندگی خود بپردازند و اکنون ۵ ماه از برداشت برنج در مازندران میگذرد و شاهد انبارهایی پُر از برنجهای فروخته نشده هستیم.
این در حالی است که دولت خرید توافقی برنج پرمحصول را آغاز کرد تا بتواند رونقی به بازار برنج دهد اما این طرح هم موفقیت آمیز نبود و شالیکاران به دلیل نرخهای پایین رغبتی برای فروش محصول خود ندارند چرا که آنها معتقدند هزینههای سرسامآور نهادههای کشاورزی روز به روز در حال افزایش است اما محصول کشاورزان که با هزار رنج و سختی به بار مینشیند چرا باید زمانی که خریداری برای آن باشد در رکود به سر میبرد و یا با قیمت پایین خریداری شود.
۲۳ آذرماه امسال بود که خرید توافقی برنج رسانهای شد و در شهرستانهای مختلف مازندران هم مراکز خرید برنج پرمحصول دایر شد تا بتوان بازار راکد خرید و فروش برنج پرمحصول را گرم کند اما کشاورزان بر این باورند این طرح نه تنها منجر به رونق بازار نمیشود بلکه در این میان واسطهها و دلالان جولان خوبی خواهند داد چرا که اگر دولت به دنبال حمایت از کشاورزان بود چرا باید برنجهای خارجی بیکیفیت را وارد بازار کند و با این کار نه تنها به دنبال حمایت از قشر زحمتکش کشور خود نیست بلکه از محصولات کشورهای خارجی حمایت میکند.
خرید توافقی ۵۰ هزار تنی برنج پرمحصول هم نمیتواند دردی از کشاورزان استان را مرهم باشد چرا که در انبارهای کشاورزان دپویی از محصول است و هنوز به فروش نرفته است و این در حالی است که تا سه ماه دیگر کشاورزان دوباره باید پای در گل بگذارند و به نشای سال زراعی جدید بیندیشند و مسئولان دولتی پاسخ دهند آیا با این شیوه شالیکاران رغبتی برای کشت دوباره برنج دارند؟!!
وقتی پای صحبت کشاورزان نشستیم آنها نرخ تعیین شده برای خرید توافقی برنج پرمحصول را غیرکارشناسی دانستند و اینطور بیان کردند کود را ۵۰ هزار تومان خریداری میکردیم و اکنون آن را باید با قیمت ۱۸۰ هزار تومان خریداری کنیم و این در حالی است که قیمت برنج نه تنها افزایش پیدا نکرده بلکه خریداری برای آن نیست.
کشاورز دیگری میگوید: در انبارم پر از شالی پرمحصول است و هیچ خریداری وجود ندارد و چطور دولت خرید توافقی برنج را مطرح میکند و ادعا دارد ۱۵ روزه بهای آن را پرداخت میکند! آیا میخواهد کشاورزان را به فلاکت دوباره بیندازند و هزینه دیگری در شالیکوبی بدهیم و شالی را به برنج تبدیل کنیم و تحویل مراکز خرید بدهیم و چشم انتظار این باشیم چه زمانی دلشان برایمان میسوزد تا بهای آن را به ما پرداخت کنند؟!!
آنها معتقدند خرید توافقی برنج پرمحصول فقط برای رفع تکلیف است و کشاورزان اسقبالی برای فروش محصول خود با قیمت پایین ندارند.
مسؤولان دولتی روز گذشته در ستاد تنظیم بازار استان از خرید ۳۰۰ تنی برنج پرمحصول توسط مراکز خرید خبر دادند که با واکنش استاندار مازندران مواجه شد که این میزان خرید اصلا قابل قبول نیست و عددی نیست که بتوان بر روی آن مانور داد.
استاندار مازندران همچنین از وزارت جهاد کشاورزی برای قیمتگذاری محصولات مازندران به ویژه مرکبات و برنج انتقاد کرد و گفت: شایسته نیست مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در اتاق خود بنشینند و برای کالاهای اساسی مازندران که با هزار رنج و زحمت کشاورز به بار مینشیند تصمیم بگیرند و سازمان جهاد کشاورزی مازندران باید اقدامی موثر در این زمینه داشته باشند و وزارت متبوع خود را متقاعد کند.
استاندار همچنین گفت: شاید مسئولان مازندرانی در جلسات وزارت جهاد کشاورزی برای قیمتگذاری محصولات کشاورزی مازندران حضور دارند و من بیخبر هستم!!!
در حال حاضر برنج رقم ندا کیلویی ۳۳ هزار تومان و شیرودی ۴۱ هزار و ۸۰۰ تومان از شالیکاران خریداری میشود و پایین بودن قیمت خرید سبب شده تا استقبال کشاورزان برای فروش محصول به دولت کمرنگ باشد.