اختصاصی تیترآنی/حسین فرهادی:چیزی به اذان مغرب و افطار نمانده ، حوالی میدان خزر ساری ایستاده است، کلافه و اما سمج به هر عابری که رد شده و یا اتومبیلی که سرعتش را کم کرده یا متوقف می شود خودش را می چسباند تا بلکه کسی به او مبلغی کمک کند. البته چند بسته دستمال کاغذی هم برای اینکه نشان دهد گدا نیست در دست دارد…. طوبی زنی حدود 40 ساله است اما وقتی از او می پرسند چند سال داری، می گوید مادربزرگ است و 6 نوه دارد …. تاکسی زیر پل میدان ولیعصر ساری می ایستد، باید به سمت مرکز شهر بروم… خودش را به ماشین نزدیک می کند و البته نمی دانم چگونه و از کجا، 5 نفر دیگر هم مثل او خود را به تاکسی چسبانند و اصرار داشتند که کمکی شود. راننده عصبانی می شود و با عصبانیت حرکت می کند. می گوید هر ساعت از روز که اینجا توقف کند یا در حال حرکت، طوبی و طوبی ها در حال تکدی گری هستند. تمام مسافران به طور جمعی موافقیم که از شروع کووید 19 تا کنون رشد متکدیان و دستفروشان این چنینی در سطح شهر چندین برابر و چهره شهر، زشت و مذموم شده است.
در مسیر حرکتم به سمت میدان ساعت، کرکره نیمه باز برخی مغازه ها توجه ام را جلب می کند. برخی فروشگاهها کاملا تعطیلند و برخی کاملا باز و در این میان عده ای که می دانند در صورت بازگشایی فروشگاه شان مشمول جریمه می شوند، کرکره شان را نیمه باز قرار دادند ! عده ای هم محض اینکه بگویند کسب و کار مجاز دارند میزی از ماسک و ضدعفونی کننده در مقابل مغازه شان قرار دادند. در طی بیش از یکسال از شیوع کروناویروس این چندمین بار است که فروشگاهها با قرار گیری در گروه های مختلف امکان فعالیت ندارند و به نوعی کسب و کارها از حالت عادی و نرمال خدمات دهی خارج شده و برخی با روی آوردن به بازار مجازی سعی در ادامه بقا داشته و برخی دیگر به مانند این کسب و کارهای نیمه باز، به صورت پنهان و زیرزمینی به فعالیت خود ادامه دادند.
شرایط کرونایی حاکم بر کشور بالاخص در شهرهای غیرصنعتی و وابسته در طی این مدت زیان های زیادی را متحمل کرده است.. همین چند روز پیش بود که رضوی رئیس خانه صمت مازندران با عنوان اینکه کرونا بر حوزههای مختلف اقتصاد در کشور و استان تأثیر گذاشته است، صنعت گردشگری و سیاحتی مازندران را فلج توصیف کرد و نسبت به آسیب های جدی در بخش تولید هشدار داد.
وضعیت کشاورزی نیز چندان حال و روز خوشی ندارد. کشاورزی به عنوان خصوصی ترین بخش اقتصادی، آسیب پذیرترین بخش آن نیز محسوب می شودو از این منظر هرگونه صدمه و آسیب به آن به صورت مستقیم و سریع به اقتصاد خانواده وارد خواهد شد و موجبات بسیاری از نگرانی ها و مشکلات می شود. سال گذشته مدیر گروه فناوری و مهندسی دانشکده کشاورزی دانشگاه پیام نور در مصاحبه ای در این باره اظهار کرد: اگر بخواهیم بررسی کنیم که وقوع و شیوع کرونا چه تاثیری بر بخش کشاورزی گذاشت، از دو منظر میتوانیم این موضوع را مد نظر قرار دهیم. یکی از نظر بنگاهها و اقتصاد حاکم بر بخش کشاورزی که بر همه شئون زنجیره تأمین، تقاضا و نقدینگی اثرگذار بود. شاخه دیگر تأثیر بر عرضه نیروی کار است. اینک با مشاهدات میدانی می توان شاهد ضررهای زیاد در این خصوص پس از یک سال از زمان این مصاحبه شد. به تعداد بیشمار کارگران روزمزد کنار خیابان ها اگر توجه کنیم که تا پاسی از شب بدون اینکه فرصت انجام کار بیایند دست خالی به خانه باز می گردند، گواه این مدعاست!
در این شرایط سخت اقتصادی و کرونایی که ساختارهای زندگی از کارکرد اصلی خود خارج و دچار کژکارکردی شده و بسیاری از ارکان جامعه نیازمند ترمیم و حتی جراحی های سخت و سنگین است، مازندران به عنوان استانی پرموهبت از الطاف الهی در حال از دست دادن فرصت های طلایی ترمیمی و جراحی است. منطقه آزاد تجاری از دست رفته ، تالاب های پر حاشیه، قاچاق انبوه چوب، خسارت روز افزون آلودگی زیستی به صنعت صید و صیادی، تعطیلی بنگاه های اقتصادی و تولیدی، ورشکستگی صنعت گردشگری، تعطیلی بسیاری از کسب و کارهای خرد و صنوف مختلف، نابسامانی های اجتماعی ناشی از بیکاری، مشکلات اقتصادی و افزایش تکدی گری و بزه های خرد و … همگی نشان از سومدیریت بحران در مازندران دارد.
در این شرایط که بیش از هر زمان دیگری این استان نیازمند تدبیر و درایت مدیریتی از راس تا خرد است، مسئولان و مدیران و رجال و حتی نمایندگان مردم به عنوان وکلای ملت در حال چانه زنی های انتخاباتی، یارگیری های سیاسی، بده بستان های حزبی و البته رایزنی جهت دریافت کرسی در دولت آینده هستند.
یک بار دیگر انتخابات شورای اسلامی شهرها و ریاست جمهوری نشان داد سیاست زدگی حتی در بحرانی ترین شرایط جامعه گریبانگیر آحاد مردم است و حتی در این استان به هم ریخته از انواع و اقسام ناکامی ها و شکست ها کسی دلش به حال و روز ویران شده ی اقتصادی مردم نمی سوزد و همگان در میان جاه طلبی ها و قدرت طلبی ها گرفتارند.
درحالی که انتظار می رفت با انحلال شوای اسلامی شهر در مرکز استان، بداخلاقی ها و فریب های انتخاباتی به حداقل ممکن برسد و این بار مدعیان خدمت با برنامه و تبیین چشم انداز حضورشان در شورا به صورت سالم و صحیح به کسب آرای حداکثری دست یابند اما هنوز هم به مانند قبل شاهد شعارهای عوامفریبانه و رویکردهای غیرکارشناسی و هیجانی در بین برخی کاندیداها و حضور پررنگ دلالان انتخاباتی هستیم.
در این میان عملکرد استاندار مازندران نیز در نوع خود قابل تامل است، تغییر مکرر افراد در برخی سمت ها از جمله مستاجرین طبقه ی هفتم عمارت آشوب زده ی شهرداری ساری و از سوی دادن پست به برخی افراد که تداعی کننده ی به دست آوردن دل در سال آخر خدمت است، نشان از درهم ریختگی این خطه دارد.
میان شور و هیجان انتخاباتی که لازمه ی هر مردم سالاری دینی است اما سومدیریت سالیان اخیر در مازندران و تلفیق آن با اقتصاد کرونازده ی استان همچنین گردافشانی سیاسی بر انتصاب ها و انتخاب ها، همگی مبیّن این مهم است که دهک های پایین جامعه در این برنامه ریزی ها دیده نمی شوند و بسیاری از اقشار آسیب پذیر و آسیب دیده اجتماعی و اقتصادی بدون تدابیر رفاهی و اجتماعی در سخت ترین شرایط هستند.
علی رغم موکدات مکرر مقام معظم رهبری مظله العالی در سال مزین شده به نام تولید و مانع زدایی ها و پشتیبانی شاهد ارجح شدن الویت های سیاسی به اقتصادی و تولیدی هستیم. که در این بین مجمع نمایندگان استان مازندران به عنوان مدعیان احقاق حق مردم نتوانستند آنطور که شایسته این مردم شریف است مطالبه گری داشته و موانع توسعه و پیشرفت را رفع نمایند.