تیترآنی:معاون توسعه و مديريت منابع سازمان نظام پرستاري با اشاره به مهمترين مشکلات پرستاران، کمبود نيرو را معضلي بسيار جدي خواند و گفت: مهمترين مشکل در پيک پنجم کرونا موضوع کمبود نيرو بود تا حدي که از برخي استانها و شهرستانها گزارشاتي به دستمان ميرسيد که ۲۵ بيمار را يک پرستار مديريت ميکند و اين شرايط اصلا خوب نيست.
حميدرضا عزيزي با اشاره به معضل کمبود نيروي پرستاري در کشور، گفت: متاسفانه در حدود ۴ سال گذشته وزارت بهداشت جذب نيروي مناسبي نداشته است و تنها در مقاطع کوتاه و تعداد کم جذب صورت گرفته است که در برابر ميزان خروجي ناشي از بازنشستگي، استعلاجيها، مهاجرت و… بسيار ناچيز بوده است. در حال حاضر تعداد پرستار نسبت به تخت بيمارستاني در کشور در بدترين حالت و حدود ۰.۸ به ازاي هر تخت است. اين عدد در شهرهاي محروم نظير زاهدان و… به ۰.۵ رسيده است که يک فاجعه خواهد بود.
وي گفت: استاندارد موجودِ نسبت پرستار به تخت در برخي نقاط دنيا ۴ پرستار به ازاي يک تخت است. ما در پايينترين حد استاندارد ۲.۵ پرستار به ازاي هر تخت را در نظر گرفتيم که حتي به اين عدد هم نرسيديم.
وي افزود: اهمال کاري که مسئولين وزارت بهداشت داشتند سبب شد تا نسبت پرستار به تخت روزبروز کمتر شود و متاسفانه موضوعي که اخيرا باعث گلايه پرستاران شد و نامهاي هم به همان دليل براي معاونت درمان وزارت بهداشت ارسال کردند اين بود که وزارت بهداشت به جاي آنکه بيايد مشکل کمبود نيرو را اساسي و ريشهاي حل کند آمدند بخش نامهاي اعلام کردند که بکارگيري دانشجويان و گروههايي مثل مامايي، اتاق عمل و… به جاي پرستار را مشروعيت دادند که اين از جهتي مخالف مسائل قانوني است و از جهتي ديگر درحالي ميخواهند مشکل کمبود نيروي پرستاري را حل کنند که همکاران ساير بخشها هم به مقدار نياز نيست.
او با بيان اينکه عدم جذب پرستار در ساليان گذشته آسيب زيادي به نظام سلامت وارد کرده است، اظهار کرد: يکي از مشکلات اصلي که در پيک پنجم کرونا با آن مواجه بوديم همين موضوع کمبود نيرو بود تا حدي که از برخي استانها و شهرستانها گزارشاتي به دستمان ميرسيد که ۲۵ بيمار را يک پرستار مديريت ميکند و اين شرايط اصلا خوب نيست. اين موضوع به کلانشهرها هم رسيده است و در همين تهران در برخي بخشها ۱۵ بيمار بد حال توسط يک پرستار رسيدگي ميشدند و اين فاجعه است. مسئولين سال گذشته قولهايي براي استخدام دادند که وزارت بهداشت در اوج بيتدبيري عليرغم برگزاري آزمون آن هم در حالي که در ۶ يا ۷ ماه اخير بدترين شرايط جنگي با کرونا را داشتيم و رکوردهاي ابتلا و مرگ و مير شکسته شد، حتي يک نفر را از آن تعداد به سيستم تزريق نکرده است.
عزيزي با بيان اينکه پرستاري در کشورمان به سمت تخصصي شدن ميرود، تصريح کرد: الان در مقطع کارشناسي ارشد گرايش مراقبتهاي ويژه را داريم که در بخشهاي ويژه ICU و CCU فعال ميشوند. از طرفي برخي همکاران نيز به دليل سابقه کار بالا و کسب مهارت در بخش ويژه کار ميکنند اما اينکه يک پرستاري که به تازگي فارغالتحصيل شده است را در ICU کوويد۱۹ بگذاريم کار معقولي نيست. از اين جهت نياز است سيستم جذب و استخدام پرستاري تقويت شود که بتوانيم تعداد بيشتري به بخشهاي مراقبت ويژه تزريق کنيم.
وي افزود: درخواست اساسي ما اين است که سربازان خط مقدم دفاع از سلامت مردم مانند ساير مدافعين کشور شارژ روحي شوند تا خستگي و فرسودگي طولاني مدت آنها برطرف شود. از بُعد مالي نيز حداقل کاري که ميشود انجام داد اين است که مانند خيلي از کشورهاي دنيا بخشودگي ماليات بر حقوق پرستاران حداقل در دوران کرونا اعمال شود.
او با انتقاد از بکارگيري نيروهاي شرکتي در قالب قرارداد ۸۹ روزه، بيان کرد: هنوز در برخي استانها در اين شرايط بحراني پرستاران را ۸۹ روز به کار دعوت ميکنند و بعد که پيک فروکش کرد عذر آنها را ميخواهند. اين غيرحرفهايترين رفتار با پرستاران است.
وي با تاکيد بر لزوم پرداخت به اندازه و به موقع مطالبات پرستاران، تصريح کرد: دولت قبل براي اينکه فاصله زماني پرداختيهاي مطالبات عقب مانده را جبران کند، اقدام به کاهش مبلغ کارانه کرد؛ يعني اگر در بيمارستاني ۱۸ ماه کارانه و اضافه کار عقب بود آن را به ۳ يا ۴ ماه رساند اما در عوض مبلغ را کاهش داد که اين هم ظلم مضاعف به پرستاران بود. از طرفي پرستاران شبانه روزي در حال خدمت هستند و يک لحظه سنگر دفاع را ترک نميکنند و تعطيلي رسمي و دورکاري برايشان معني ندارد ولي هيچ مزايايي براي اين عزيزان در قالب اضافه کار رد نميشود و اين سبب گلايهمندي آنها است. ما شرمنده محبت مقام معظم رهبري و مردم هستيم اما اميدواريم مسئولين وزارتي رفتار متناسب با شان پرستاري را انجام دهند.
معاون توسعه و مديريت منابع سازمان نظام پرستاري، گفت: سه اتفاق خيلي مهم اخيرا در حوزه پرستاري رخ داده است. اول آنکه پس از فرمايشات مقام معظم رهبري در روز پرستار سال قبل، مقرر شد که قانون تعرفه گذاري خدمات پرستاري لازمالاجرا باشد که در پي آن شوراي عالي بيمه آيين نامه اجرايي را تصويب کرد و به هيئت دولت ارجاع داد که خوشبختانه در روزهاي آخر دولت دوازدهم اين آيين نامه تصويب و ابلاغ شد و اکنون توقع ما اين است که دولت مردمي و انقلابي سيزدهم در فاصله کوتاهي اين مطالبه اصلي جامعه پرستاري را اجرايي کند.
وي درباره تزريق دُز سوم واکسن به پرستاران نيز اظهار کرد: صحبتهاي مفصلي در اين مورد داشتهايم اما نکته ديگري که وجود دارد اين است که در چند ماه گذشته هرچقدر که آمار ابتلاي جامعه پرستاري به کرونا يا فوت آنها به دنبال تزريق واکسن کاهش يافت اما متاسفانه خانواده پرستاراني که مستقيما با بيمار کرونايي در تماس بودند مورد آسيب قرار گرفتند و خيلي از اين عزيزان نزديکترين اعضاي خانواده خود را از دست دادند که ما پيگير واکسيناسيون خانواده پرستاران هم هستيم.
عزيزي درباره آخرين آمار ابتلاي پرستاران به کرونا و شهداي پرستاري، بيان کرد: بيش از ۱۳۰ شهيد پرستاري و حدود ۱۲۰ هزار مبتلا به کرونا از جامعه پرستاري داريم. خوشبختانه از ارديبهشت ماه به بعد که پرستاران واکسن تزريق کردند تاکنون نسبت شهداي مدافع سلامت نسبت به سال گذشته و ماههاي قبل از تزريق واکسن بسيار کاهش يافته است. افرادي هم که در اين مدت از دست داديم کساني بودند که يا به هر دليلي واکسن نزدند يا مشکلات نقص سيستم ايمني داشتند اما، با تزريق دو دُز واکسن آمارها کاهش يافته و هنوز در اين جمعيت کسي را پيدا نکرديم که ۲ دُز واکسن تزريق کرده و به رحمت ايزدي پيوسته باشد.
وي با اشاره به اينکه پرونده همه اين ۱۳۰ شهيد پرستاري در کميته تعيين مصداق شهداي سلامت تعيين تکليف نشده است، افزود: اين مشکل را ما با دوستانمان در دولت قبل در مجموعه وزارت بهداشت، سازمان امور استخدامي و بنياد شهيد داشتيم و متاسفانه نوع رفتار با خانواده معظم شهدا از نوع بروکراتيک بود که در شان اين خانوادهها نبود. هنوز بسياري از پروندهها با بهانههاي واهي در صف تعيين تکليف است.
وي در پايان درباره تلقيح واکسن کرونا توسط گروه پرستاري، گفت: ما به عنوان بزرگترين سازمان مردم نهاد در حوزه نظام سلامت آمادگي کامل داريم هر تعداد واکسيناتور در کشور که نياز است در اختيار سيستم دولتي يا ارگانهاي درگير قرار دهيم.