تیترآنی: برخی از رفتارها و علائمی که در رفتار نوجوانان ظاهر میشود، نشاندهنده سطح اعتماد به نفس در آنها است. کسانی که نشانهها و علائم زیر را دارند، معمولاً اعتماد به نفس کافی در وجودشان شکل نگرفته است: در پذیرش تعریف و تمجید دیگران دچار مشکل هستند و احساس خوبی به آنها دست نمیدهد.
زبان بدنشان گویای کمبود اعتماد به خود است، برای مثال، سرشان را پایین میاندازند یا از برقراری تماس چشمی فرار میکنند. به فعالیتهای گروهی علاقهای ندارند و از پیوستن به تیمها و گروهها خودداری میکنند. در کلاس درس در بخش انتهایی اتاق مینشینند. از موقعیتهای اجتماعی خوششان نمیآید و بدبین هستند. خجالتیاند و این موضوع در رفتارشان مشهود است. از تلاشکردن در موقعیتهای چالشبرانگیز خودداری میکنند و معتقدند که شکست خواهند
خورد. نقش والدین در ایجاد اعتماد به نفس فرزندان والدین اثرگذاری شدیدی در شکلدهی اعتماد به نفس فرزندانشان دارند. برخی از والدین با سختگیری بیش از حد یا کنترل همهجانبه امور مربوط به نوجوانان، مانع از آن میشوند که شخصیت فرزندانشان شکل بگیرد و نقاط ضعف و قوتشان کشف شوند. نوجوانی که مجالی برای ابراز خود ندارد، به خود و تواناییهایش هم اعتماد پیدا نمیکند.
رفتار والدین بیخیالی که فرزند را نادیده میگیرند و او را حمایت نمیکنند هم در سر دیگری از طیف رفتارهای غلط باعث کاهش اعتماد به نفس نوجوانان میشود. تکنیک های افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان دختر اگر دختر نوجوانی در منزل دارید که با مشکل کمبود اعتماد به نفس روبهرو است، باید به او کمک کنید که از این وضعیت دور شود.
از جمله توصیهها در این زمینه، موارد زیر هستند: هرگز در ایجاد احساس بد نسبت به اندام و ظاهر نوجوان نقشی نداشته باشید. با تعریف و تمجید از او مانع از آن شوید که در دام قضاوت قیافه و ظاهر خود گرفتار شود. به او یاد بدهید که دنیای تبلیغات و رسانهها سعی دارند با ارائه استانداردهای ظاهری مشخص سود ببرند. او را متوجه این موضوع کنید که معیارهای تحمیلی زیبایی اصلا درست و ارزشمند نیستند.
به او نشان بدهید که ارزشمند است و لزومی ندارد که برای محبوببودن، همه را از خود راضی نگه دارد. نوجوان را تشویق به فعالیتهای ورزشی و تیمی کنید. مادران از قرضدادن لباسهای خود به دختر نوجوانشان خودداری کنند و اجازه بدهند که شخصیت و استایل او براساس نظرات خودش شکل بگیرد. در تشکیل پایه مهارتهایی که ربطی به ظاهر فرد ندارند، به نوجوان کمک کنید. از زنان دیگر بد نگویید و نگاه جنسیتی را از رفتار و حرفهایتان کنار بگذارید.
محبتی بیقید و شرط به او ابراز کنید. تکنیکهای افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان پسر پسران و دختران نوجوان دچار کمبود اعتماد به نفس میشوند و باید برای هر دو زمان کافی کنار بگذارید تا بتوانند پایههای اعتماد به نفسی قوی را بنیان بگذارند. از جمله توصیهها برای کمک به شما در این زمینه، موارد زیر هستند: پسران در مدرسه درگیر مشکلات بیشتری نسبت به دختران هستند و معمولا موضوعاتی مانند قلدری برخی از دانشآموزان وجود دارد.
باید به آنها جسارت نترسیدن از چنین افرادی را بدهید. با تقویت مهارتهای مختلف در نوجوان خود به او ارزش و شخصیتی بدهید که به راحتی زیر سؤال نمیرود و احساس کمبود نمیکند. الگوی خوبی برای نوجوان باشید و با نشاندادن اعتماد به نفس و شجاعت در رفتارهایتان، به طور غیرمستقیم، او را هم شبیه خود کنید. به نوجوان اطلاعاتی درباره رسانه و تبلیغات منفیاش برای تحمیل ارزشهای دروغین ظاهری زندگی، بدهید. نگذارید که ذهنی جنسیتزده داشته باشد.
دکتر مریم رضایی راد
نویسنده،پژوهشگر و مدرس دانشگاه