تیترآنی:عضو کميته ملي واکسن کرونا ضمن پاسخ به پرسشهاي متداول پيرامون تزريق واکسن کرونا، در عين حال مطلوبترين شيوه انجام واکسيناسيون کوويد۱۹ را تشريح کرد.
دکتر مصطفي قانعي درخصوص صحبتهايي که پيرامون تزريق دُز سوم يا يادآور واکسن کرونا مطرح ميشود، گفت: از منظر جهاني و بنابر اعلام آقاي تدروس _ رئيس سازمان بهداشت جهاني اول بايد همه جمعيت جهان بتوانند واکسن دريافت کنند و بعد ساير کشورها دُز سوم را به شکل همگاني تزريق کنند بنابراين؛ ايشان تقاضا کردند تزريق دُز سوم صورت نگيرد تا حداقل دُز اول و دوم واکسن به دست کشورهاي ديگر برسد.
وي افزود: از سوي ديگر در ۱۲ آگوست ۲۰۲۱ سازمان غذا و داروي آمريکا اعلام کرد کساني که نقص سيستم ايمني دارند دُز سوم واکسن را تزريق کنند و در نهايت ۳۰ آگوست ۲۰۲۱ نيز مدير منطقه اروپاي سازمان بهداشت جهاني اعلام کرد دُز سوم فقط براي محافظت از آسيبپذيرترين افراد مانند کادر درمان فعال در بخشهاي بيمارستاني و ICU ها است؛ لذا اين تصميم جهاني است که اين گروه دُز سوم را دريافت کنند.
کدام واکسنها براي دُز سوم مناسب هستند؟
او تاکيد کرد: دُز يادآور سبب تقويت سيستم ايمني در برابر ويروس ميشود؛ اما تصميم ايران و حتي کشورهايي که واکسن به اندازه کافي دارند اين نيست که دُز سوم را به همه تزريق کنند. به نظر ميرسد مطلوبترين نوع واکسن براي دُز سوم، واکسنهاي پروتئيني باشد. همچنين چنانچه واکسن MRNA ايران هم به نتيجه برسد آن هم مطلوب خواهد بود.
وي افزود: انجام آزمايش خون و بررسي تيتر آنتيبادي بدن فرد هيچ کاربردي در تصميمگيري براي دُز سوم ندارد.
نياز به ۱۱۶ ميليون دُز واکسن براي واکسيناسيون گروه هدف
قانعي درباره واکسيناسيون گروه هدف در کشور گفت: وقتي از گروه هدف براي واکسيناسيون صحبت ميکنيم منظورمان ۷۰ درصد جمعيت است که حدودا ۵۸ ميليون نفر ميشوند. در وهله اول واکسن به اندازه کافي و در وهله دوم به تزريق به اندازه کافي نياز داريم؛ بنابراين براي واکسيناسيون جمعيت هدف ۱۱۶ ميليون دُز واکسن نياز داريم. بر اساس آمار فعلي حدود ۲۹ تا ۳۱ ميليون دُز واکسن وارداتي داشتيم و اين يعني به ۸۰ ميليون دُز واکسن ديگر براي واکسيناسيون ۷۰ درصد جمعيت نياز داريم.
تاخير در تزريق دُز دوم، اثربخشي واکسن را زير سوال ميبرد؟
قانعي در ادامه صحبتهايش درباره بروز تاخير در دريافت دُز اول و دوم برخي برندهاي واکسن کرونا به دنبال کمبود موقتي آن، تصريح کرد: زمان در نظر گرفته شده بين ۲ دُز پيشنهادي است که در بروشور واکسن نوشته شده است و نگاه ميکنند ببينند تيتر آنتيبادي دوز اول چه زماني رو به کاهش ميگذارد تا آن زمان تزريق دُز دوم شود؛ اما اين به معناي اين نيست که کساني که يک دُز واکسن زدند اثر دُز اول از بين رفته است؛ بلکه يک زمان مطلوب براي تزريق دُز دوم وجود دارد که هماني است که گفته شده است، اما وقتي واکسن در دسترس نباشد و تاخير ايجاد شود به معناي عدم کارايي دُز اول نيست.
وي در ادامه تاکيد کرد: هميشه دولت، رسانه و… بر اين امر متمرکز شدند که چه زماني واکسن به دستمان ميرسد و توليد کنندگان داخلي چه زماني واکسن ميسازند و هيچ وقت اين سوال از دولت مطرح نميشود که آيا شما مثل بقيه دنيا آمديد واکسن پيشخريد کنيد که واکسنسازهاي داخلي بتوانند ماده اوليه را در حجم انبوه وارد کرده و دپو کنند تا نگراني نداشته باشند؟ اين استراتژيها فقط فشار را به سمت فناوران و توليد کنندگان وارد کرده است.
چرا ايران در چندين پلتفرم براي ساخت واکسن کرونا اقدام کرد؟
وي افزود: نکته ديگري که در رسانه منعکس ميشود اين است که ميگويند چرا چندين پلتفرم ساخت واکسن را در داخل آغاز کردند و پول بيتالمال را هزينه کردند؛ خواهشم اين است آنهايي که حساب و کتاب بيتالمال دستشان است بگويند تابحال چقدر پول در حمايت از اين واکسنها هزينه کرديم؟ دولت پولي نداده است، همه آنچه هزينه شد وام بوده است و جز از بخش دولتي ( واکسن پاستور، رازي و وزارت دفاع) حمايت جدي از فناوران نشده است.
پيش بيني آمار توليد واکسنهاي ايراني تا زمستان
لزوم اتمام واکسيناسيون عمومي تا بهمن ماه
وي افزود: با توجه به اينکه ارقام اعلام شده براي توليد داخل محقق نشد، پيشبيني اين است که اگر در انتهاي شهريور از شرکت شفافارمد ۳ ميليون دُز واکسن برکت داشته باشيم و در انتهاي مهر هم ۳ ميليون دُز برکت، يک ميليون دُز پاستوکووک و ۳ ميليون دُز اسپايکوژن داشته باشيم؛ جمعا ۷ ميليون دُز واکسن خواهيم داشت.
همچنين شايد اواخر آبان ماه ۹ ميليون دُز واکسن، در انتهاي آذر ۱۰.۵ ميليون دُز و اوايل دي هم ۲۰ ميليون دُز به دستمان برسد و همينطور ماهي ۲۰ ميليون دُز واکسن تا آخر از جميع واکسن سازها در اختيار داشته باشيم. اين يعني اگر براي ۳ ماه زمستان ۶۰ ميليون دُز در نظر بگيريم و در پاييز حدودا ۲۶ ميليون دُز واکسن داشته باشيم، به جمع حدود ۸۰ ميليون دُز ميرسيم. اگر روند فعلي واردات ادامه پيدا کند و مشکلي پيش نيايد ميتوان با افزايش ميزان واکسيناسيون در بهمن ماه جمعيت هدف را واکسينه کرده و به اتمام برسانيم. ما اواخر اسفند واکسن به اندازه کافي از توليد داخل داريم ولي از ابتداي دي ماه بايد با ترکيب واردات و توليد داخل کاري کنيم که بهمن ماه واکسيناسيون عمومي را تمام کنيم.
هدف گذاري براي کاهش بيماران در سال آينده
وي تاکيد کرد: مطلوبترين شکل واکسيناسيون اين است که ظرف ۳ ماه کل جمعيت را واکسينه کنيد؛ زيرا کساني که فروردين ۱۴۰۰ واکسن زدند ممکن است در اسفندماه آنقدر مصونيت نداشته باشند نسبت به کسي که دي ماه واکسن تزريق کرده است؛ لذا توصيه ميکنيم امسال براي پيشگيري از مرگ، واکسيناسيون انجام شود و با توجه به افزايش توليد داخل، سال آينده يک برنامه واکسيناسيون کوتاه مدت براي کل جمعيت کشور طراحي شود و حتي دُز يادآور هم در آن طرح پيشبيني شود تا هدف گذاريمان کاهش تعداد بيماران باشد و سال بعد از آن نيز کاري کنيم بيمار سرپايي نداشته باشيم و سال بعدتر بتوان زنجيره انتقال بيماري را قطع کرد.